2012. október 31., szerda

Felgyorsult világ...

Lapozgatva régi újságokat egy kérdés tárul elém: Lesz-e tanya 2000-ben? A mai válasz igen. Ezt a kérdés a 70-es évek elején tették fel. 21. század emberét az foglalkoztatja, hogy lesz-e mesterséges inteligencia 2200-ra. Nos tudtommal nem állunk olyan messze a megoldástól, hogy mesterséges inteligenciát megalkossák, de addig is, hogy ne unatkozunk igyekeznek a tudosok minnél több érdekes és hasznos szerkezettel segíteni az életet. 
Távol keleten a robotok nem csak a gyárakban jelenek meg, hanem a mindennapokban, mivel az egyre öregedő társadalomban kell az újabb segítség. Az idei Japán Robot Héten a bemutatott gépek többsége az egészségügyben és szolgáltatói iparban, illetve kárelhárításokban próbálnak résztvenni. 
Van amelyik segít felállítani a tólószékből
Van olyan is ami a járásban segít, valamelyik plüss állatba van erejtve és szenzorokon érzékeli a beteg hogylétét. És van olyan is, ami kisebb lábsérülést követően a nehéz járást könnyíti meg.
De a szolgáltató szektorban alkalmazható robotokat is kifejlesztettek. Például fodrászatba 24 ujjal rendelkezőt, ami megmosa az ügyfél haját, és meg is mossa.
A Csibai Műszaki Egyetem kutatói a Fukusimai-1 erőműben a szűk folyósokra beférő eltakarító mérő robotot is megalkottak. A kiállítás egyik "sztárját" is részben a fukusimai feltakarítás segítésének céljából fejlesztették ki. A HAL robotruha egy speciális változata a dolgozók által jelenleg az erőműben használt védőfelszerelésnél jóval hatékonyabb sugárvédelmet nyújt, beépített motorjaival pedig megkönnyíti a mozgást és a fizikai munkát. A rásegítésre már csak azért is szükség van, mert a ventilációs rendszerrel ellátott ruha 70 kilót nyom.
Az ipari robotok is már rendelkeznek kamerával ellátott fejekkel. Így jobban tudják ellenőrizni a munkájukat. Ezek a robotok egyre precizebb és összetetebb munkákat képesek elvégezni. Ha így folytatják a Japánok, akkor ténylegesen lesz 2200-ra mesterséges inteligencia.






Forrás:
Kapcsolodó cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése