2012. november 27., kedd

Minden jóban van valami rossz

Ezt a mondás már rég óta hallhatjuk a szüleinktől, rokonainktől, ismerőseinktől. De vajon van ennek valami igazság alapja is? Valószínűleg igen. 
Tegnap már Magyarországra is eljutott a hír, hogy a MegaUpload megszűntetése nem biztos, hogy a legjobb döntése volt Hollywoodtól. Kétségtelen, hogy Kim Doctom oldala számos illegális filmet, játékot tárolt az oldalán, aminek a szerzői jogait megsértette, így működésével legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak. Jörg Claussen, a koppenhágai Business School munkatársa és Christian Peukert, a Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója arra voltak kíváncsiak, hogy miként alakultak a hollywoodi filmstúdiók bevételei a MegaUpload bezárása után. Ezzel párhuzamosan vizsgálták azt is, hogy a portál megszüntetésével valóban jót tettek-e a szerzői jogvédők a kiadóknak.
A két szakember 49 országban vetített 1344 művet vett figyelembe és megvizsgálta az ezekkel kapcsolatos MegaUpload-hatást, öt év viszonylatában. És be kellett látniuk, hogy Hollywoodnak nem hasznot, hanem kárt hozott a MegaUpload bezárása. 
Miért? Mert a MegaUpload-on olyan filmek is szerepeltek, amiknek alacsony volt a marketing költsége, így a letöltök körében ismert lett. Az ilyen filmek most kevesebbet hoz a házhoz. 
Persze a nagy marketinges felhajtású filmek "Kasszasikerek"  hozták a tőlük elvárt hasznot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése